3D-scanning bij restauratie antiek jachtgeweer

Sprayed original during 3D-scanning
Voor het restaureren van een FN jachtgeweer uit het begin van de vorige eeuw, hebben we gebruik gemaakt van 3D-scanning met onze DAVID structured light scanner.

De eigenaar van het – nog steeds gebruikte – dubbelloops jachtgeweer, is tijdens een jacht de rechter haan verloren. Omdat dit onderdeel onvindbaar bleek, hebben we besloten de linker haan te scannen en deze gespiegeld te printen. We moesten hiervoor kiezen, omdat het maken van bijvoorbeeld een mal geen optie is voor gespiegeld reproduceren van onderdelen.  Na enkele tests is een manier gevonden de haan in één keer goed te scannen, zodat een mooie strakke scan ontstond.
Aligned scans in 3D-scanning software

Na wat kleine bewerkingen, zoals het tekenen van een nieuw, strak vierkant asgat, hebben we de haan in PLA geprint. Dit als ‘proof of concept’. Daarna hebben we het onderdeel geprint in Bronzefill van Colorfabb voor een laatste passing. Uiteindelijk is de haan geprint bij i.materialise in staal. Dit is een infusie van brons in staal. De haan is handmatig geschuurd en gepolijst. De kleur is iets te bronsachtig. Aanvulling: als je nu staal bestelt bij i.materialise is het minder bronskleurig.

The finished part printed in real metalBronzefill part fitting on shotgun

Het geweer is komend jachtseizoen weer bruikbaar als vanouds, dankzij 3D-scanning van nu.

Deze manier van reproduceren met behulp van 3D-scanning, is natuurlijk ook heel erg geschikt bij restauraties van oude auto’s, meubelen, apparaten, enz. Naast dit (bronsachtige) staal, zijn er tal van andere materiaalsoorten beschikbaar, van grijs plastic tot glanzend goud en titanium…., informeer naar de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.