3D-printen

3D-printen, inmiddels al een aantal jaren een geliefde techniek om ontwerpen tot leven te wekken.

Tot voor kort gebruikte CTd by Edd voornamelijk FFD printers, waarbij met een gesmolten plastic draad, het filament, wordt geprint. Sinds kort beschik ik over een resinprinter, dit is een printer die met een vloeibare kunststof werkt, die door UV-licht wordt uitgehard. De resultaten zijn werkelijk fantastisch. Met een resolutie van 0,05 mm (5 micron) komt elk detail prachtig naar voren. Het printvolume van de resinprinter is wel wat kleiner dan de filamentprinter: 129 x 80 x 160 mm tegen 200 x 250 x 200 mm voor de filamentprinter.

Waar de filamentprinter geschikt is voor grotere en grovere onderdelen, leent de resinprinter zich uitstekend voor het printen van kleinere zeer gedetailleerde ontwerpen. Denk hierbij aan sierraden, beeldjes, awards, maquettebouw, schaalmodellen en prototypes van kleine functionele onderdelen.

De prints kunnen direct gebruikt worden, maar soms is nabewerking gewenst of noodzakelijk. De prints kunnen dan worden ontdaan van steunmateriaal en kleine onvolkomenheden. Daarna wordt de print geschuurd, gegrond, geplamuurd, weer geschuurd en gespoten in de gewenste kleur. Als eindafwerking nog een laagje blanke lak voor een glanzend resultaat.