3D-printer

 

Je eigen 3D-printer…

Altijd al een 3D-printer willen hebben, maar vind je een kant en klaar apparaat te duur en zie je op tegen zelf bouwen?

Ctd by Edd biedt een oplossing:

We kunnen een workshop organiseren  waarin je, onder begeleiding van een ervaren bouwer, je eigen 3D-printer in elkaar zet. Na afloop ga je met een werkende printer naar huis.

2015-07-22 15.07.10
De printers die we gaan bouwen zijn van het type Prusa i3. Dit ontwerp is gemaakt door Josef Průša, een jonge Tsjechische ontwerper. Deze printer is een open source model dat door veel hobbyisten zelf gebouwd wordt maar ook door veel leveranciers als pakket wordt aangeboden.

2015-07-22 16.05.22

Met het aangeboden pakket bouw je een goed werkende printer, die je zelf helemaal kunt aanpassen (tweaken) zoals je wilt. Zo kun je de printer op een plaat monteren, automatische bed-leveling toevoegen, extra ventilators, behuizing voor de controller, k(l)eurige led-verlichting….

Als de printer werkt, wordt het nog leuker; dan ga je echt 3D-printen. Hierbij kun je kiezen of je dingetjes print die je van internet kunt halen van speciale websites, of je maakt zelf je tekeningen. En daar zit de uitdaging, maar ook de kracht van 3D-printen: zelf je zelfontworpen voorwerpen printen. Maak je eigen reserveonderdelen, print een uniek (verjaardags)cadeau… wat je maar kunt bedenken (en tekenen).

Mocht je nu nog nooit iets getekend hebben in 3D, dan is dat geen probleem. Er bestaan gratis (ja écht gratis) programma’s waarmee je in korte tijd hele leuke resultaten kunt boeken. Deze software kun je jezelf aanleren aan de hand van tutorials die je online vindt, maar CTd by Edd kan daar ook een workshop voor organiseren. Dan leer je stap voor voor stap, precies wat nodig om je eerste ontwerp te maken en printen.

Screenshot 2015-06-12 11.57.24

Deze workshops zijn informeel en geschikt voor kleine groepen, zoals personeel of een hobbygroepje.