3D-art scanning

Van geboetseerde modellen worden al jaren lang mallen gemaakt om één of meer afgietsels te maken. Deze afgietsels zijn – vanzelfsprekend – altijd 1 op 1. Om een model te verschalen zou je het moeten digitaliseren. Je kunt dan een replica maken in de maat die je wenst, van heel klein tot behoorlijk groot.

3D-art-scanning

CTd by Edd beschikt over een 3D-scanner, waarmee goede scans gemaakt kunnen worden van ruimtelijke kunstwerken. Denk hierbij aan standbeelden, bustes, penningen en plastieken. Deze werken kunnen dan – al dan niet verschaald – 3D worden geprint in kunststof of één van de vele andere beschikbare materialen zoals brons, staal of keramiek. Elk van deze materialen heeft zijn eigen kenmerken en beperkingen, maar er zijn hele mooie resultaten te bereiken. Van een verkleinde 3D-print van een kunstwerk kan ook een mal gemaakt worden zodat er meerdere exemplaren gegoten kunnen worden.

Het is ook mogelijk om het 3D-bestand om te zetten naar lagen, zodat een beeld bijvoorbeeld vergroot in lagen piepschuim uitgesneden kan worden, waarna dit kan dienen als basis voor een beeld in polyester, of voor een carnavalswagen of bloemencorso……

Hieronder een voorbeeld in 3D. Het portret werd geboetseerd door R. Bolmers.

Kijk hier voor meer voorbeelden